Bebis ligger i en säng

Eksem hos bebisar och spädbarn

Eksem hos små barn är inte bara smärtsamt och besvärligt för barnen utan är också oerhört stressande och påfrestande för föräldrarna. Det är svårt att se sitt barn lida av klåda och obehag och att märka hur besvären påverkar det allmänna humöret och sömnmönstret. Lyckligtvis finns det åtgärder som du kan vidta för att hjälpa ditt barn.

Symtom hos små barn

Bebis med eksem på vristen

Eksem visar sig vanligen som ett rött, kliande utslag och kan orsaka torr, fjällande och sprucken hud. Hos spädbarn börjar eksem oftast på pannan, kinderna, hakan eller låren, och kan komma redan under de första levnadsmånaderna. Hos barn över två år är eksem vanligast i hudveck, t.ex. i armvecken, knävecken, och bakom öronen, samt på handlederna, fotlederna och händerna.

Orsaker

Eksem är en mycket vanlig hudsjukdom som drabbar upp till 20 % av alla barn i världen. Trots det är orsakerna till eksem inte klarlagda, även om man vet att det finns ett antal faktorer som troligen bidrar. Små barns hud, särskilt spädbarns, är känsligare för miljöpåverkan än vuxnas. Ylle, syntetiska tyger och stark värme eller tvålar samt även dregel kan vara bidragande orsaker till eksem. Genetiska faktorer har också betydelse och forskningen visar att risken att utveckla eksem är större hos barn som har syskon eller föräldrar med eksem. En tredje faktor är allergier, t.ex. livsmedelsallergier eller allergier mot husdjur, dammkvalster eller pollen.

Behandling av barneksem

Många av rekommendationerna för vuxna gäller också vid barneksem men eftersom små barn har särskilt känslig hud rekommenderar vi ett besök hos läkare, som kan ge råd om de bästa åtgärderna för dig och ditt barn. Här lämnar vi dock lite allmän information och förslag som du kan ha nytta av.

mamma masserar sin bebis

Håll din bebis hud ren: Bada bebisen en kort stund, dock inte för ofta och använd ljummet vatten. Det är mycket viktigt att omedelbart efter badet fukta huden och att sedan se till att fuktigheten bibehålls genom att använda fuktighetsbevarande och mjukgörande krämer. Det kan bidra till att minska symtom såsom klåda.

BRA TIPS: Havregryn i badvattnet kan ha en lindrande effekt på huden.

Det är viktigt att hindra barnet från att klia sig – kliandet förvärrar eksemet eftersom hudens yttersta skikt skadas, vilket kan leda till infektion. Särskilt under natten kan det vara bra att sätta på bomullsvantar som förhindrar att barnet kliar sönder eksemet under natten som i förlängningen kan bidra till en bättre nattsömn. 

BRA TIPS: På sommaren är det en god idé att förvara den mjukgörande krämen eller salvan i kylskåpet – då svalkar den skönt när du stryker på den.

Om ditt barn har svårt eksem kan läkaren rekommendera andra mjukgörande produkter, läkemedel för användning på huden såsom kortisonkrämer eller antibiotika för att få huden att läka och förebygga eller behandla infektioner. 

Slutligen kan det också vara till hjälp att identifiera utlösande faktorer. Ibland går det inte att avgöra vad det är som gör att eksemet blossar upp men det är bra att känna till irriterande faktorer som påverkar barnet, t.ex. för varma kläder eller användning av vissa produkter. Även om livsmedelsallergier kan utgöra en del i problemet, ska du alltid rådgöra med läkare om allergitester innan du tar bort något livsmedel ur kosten.

Mamma håller i sin bebis som har eksem i ansiktet

Och du då?

När små barn lider av eksem är det inte bara svårt för dem – det är ofta mycket påfrestande för föräldrarna också. Alla föräldrar vet att det är hjärtskärande att se sitt barn lida, och vid eksem känner man sig dessutom ofta väldigt hjälplös vilket gör det hela ännu värre. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte är ditt fel och att det finns många föräldrar som går igenom samma sak. Det kan vara till hjälp att kontakta en lokal förening för människor med eksem eftersom de ofta har stödgrupper för föräldrar där du kan prata med och lära dig av andra som har liknande erfarenheter.