Bebis ligger i en säng

Läs mer om blöjutslag

Läs mer om blöjutslag

Bebisens hud är tunnare och mjukare än vår hud, och mycket känsligare. Den har också ett högre pH-värde, vilket gör den känsligare för retande ämnen. Blöjutslag är obehagligt för dig och din bebis men det är väldigt vanligt och enkelt att förhindra med rätt omsorg. Om din bebis får blöjutslag ska du inte känna att du gjort något fel – det händer oss alla.

Vad är blöjutslag?

Blöjutslag kan uppträda när som helst under den tid då ditt barn har blöja. De flesta barn kommer att drabbas av blöjutslag någon gång under denna tid och det uppträder som rodnad, svullnad eller prickar på babyns stjärt, lår och genitalier. Den drabbade huden kan också kännas varm.

Bild från sidan på bebis som får blöjan bytt

Risken för blöjutslag minskar när barnet växer. Under de första tolv månaderna är blöjutslag särskilt vanliga eftersom tarmen töms oftare och bebisens hud är tunnare, mer genomtränglig och har ett högre pH-värde.

En skyddande salva kan användas for att förhindrar att blöjutslag uppstår. Den skapa en barriär som skyddar huden samtidigt som den håller huden mjuk, slät och återfuktad.

Hur påverkar blöjutslag din bebis?

Din bebis kan verka orolig – hen kan gråta vid beröring eller när hen tvättas och vakna ofta under natten på grund av obehag.

Vad orsakar blöjutslag?

Den vanligaste orsaken till blöjutslag är en kombination av smutsiga blöjor och friktion, tillsammans med fukt och värme. En bebis ömtåliga hud blir öm och skör när den kommer i kontakt med de naturliga men irriterande ämnena i friskt urin och i avföring.

Detta förvärras av en åtsittande blöja som skaver, vilket medför att hudens skyddande lipider försvinner. Dessutom hindrar blöjan luft från att cirkulera. Vissa våtservetter och rengöringsprodukter kan också orsaka irritation. Om inte blöjutslag behandlas kan det leda till svampinfektioner som candida albicans.

Bebis gråter medan blöjan blir bytt

Risken för blöjutslag är större om din bebis:

  • är för tidigt född
  • är sjuk
  • får antibiotika
  • har diarré
  • avvänjs modersmjölk
  • har anlag för ärftligt eksem

När ska du söka läkare?

Mamma byter blöja

Kom ihåg, blöjutslag är mycket vanligt och i de flesta fall försvinner det snabbt med rätt omsorg och vård. Om det har gått några dagar och utslaget har spridit sig utanför blöjområdet, om huden gått sönder och vätskar eller om din baby är febrig kan det ha uppstått en infektion. Dessa symtom är vanliga och inte nödvändigtvis en anledning till oro men du bör rådfråga en läkare.