Hudproblem

De flesta drabbas av hudproblem någon gång i livet, och även om det oftast inte är allvarligt kan det vara plågsamt och besvärande. Det kan vara allt från hudutslag och rodnader till torrhet och klåda. Ibland kan ett flertal diffusa symtom uppstå på en och samma gång. Orsakerna är många och olika från person till person. Stress är en faktor, men det beror givetvis även på dina genetiska förutsättningar samt klimat, ålder och yttre påfrestningar. Hudutslagen kan uppstå överallt på kroppen och det är inte ovanligt att få utslag i ansiktet, vilket kan vara både fysiskt och psykiskt påfrestande. Läs mer om utslag och klåda i ansiktet.

Hudens kvalitet och känslighet beror i stor grad på vår ålder. Spädbarns mjuka ömtåliga hud är tunnare än vuxnas och är därför mer utsatt. Här kan du läsa mer om hudproblem hos spädbarn. Huden hos äldre personer förnyar inte hudceller lika snabbt vilket gör det yttre hudlagret tunnare. Huden blir då betydligt torrare och mindre motståndskraftig mot bland annat friktion och mikroorganismer som kan tränga in genom huden.

Ibland kan dina hudproblem bero på torr hud och ibland kan det faktiskt vara eksem. Vi rekommenderar att du kontaktar din läkare om du misstänker att det är just eksem du lider av. Här kan du läsa mer om eksem för att få en bättre bild av vad det kan innebära.

Torr hud

Att ha torr hud kan vara riktigt jobbigt. Det finns en mängd orsaker till varför många lider av torr och narig hud, men det finns också sätt att behandla och förebygga.

Kvinna tvättar händerna

Eksem

Hudeksem kan drabba alla, när som helst i livet, och kännetecknas ofta av inflammation, torrhet, klåda och rodnad. Läs mer om orsak, förebyggande och behandling av eksem.

Eksem

Hudproblem hos barn

Eftersom små barn och spädbarns hud är betydligt känsligare än vuxnas är det tyvärr vanligt att de drabbas av hudbesvär i någon form. Det kan exempelvis röra sig om utslag eller röd och irriterad hud. Om du misstänker att det rör sig om blöjeksem eller blöjutslag kan du läsa mer om hudproblemen här.

Hudproblem hos barn

Hudirritation

Det är väldigt vanligt att drabbas av någon slags hudirritation. För många räcker det med en fuktgivande hudkräm för att få bukt med problemet, men ibland förvärras irritationen med kliande, stramande och rodnande hud som följd.

Person som smörjer kräm på händerna

Hudens uppbyggnad

Skydd mot väta, vind och värme - vi kan tacka vår hud för mycket. Den komplexa strukturen skyddar oss inte bara från yttre påfrestningar utan hjälper oss även att uppleva fysisk kontakt med människor i vår närhet.

Sittande kvinna med fräknar

Bepanthen® hudvårdsprodukter

Bepanthen har noggrant framtagna hudvårdsprodukter. Både för dig som lider av torr hud och för dig som drabbats av eksem*. Hitta rätt produkt för just dig här.

Bepanthen® hudvårdsprodukter

*Bepanthen® SensiCalm är en medicinteknisk produkt för lindring av klåda och rodnad vid eksem.