Eksem hos bebisar och spädbarn

 

Symptom hos spädbarn

Spädbarns hud är betydligt känsligare än vuxnas. Redan vid några veckors ålder kan bebisar få torr hud och ibland även eksem i pannan, på hakan, kinderna eller låren. Klådan kan göra det svårt för barnet att sova. Om du misstänker att ditt spädbarn lider av eksem rekommenderar vi att du kontakta barnavårdscentralen för att få rätt diagnos och hjälp.  

 

Symtom hos barn

Bebis med eksem på vristen

Hos barn som är över två år gamla är symtomen på eksem ofta klåda, rodnad och fjällning. Eksem uppstår främst på ställen där huden veckar sig, som i arm- och knäveck samt på öron, händer, hand- och fotleder. Även här rekommenderar vi att du låter ditt barn bli undersökt av en läkare för att fastställa att det är eksem ditt barn lider av. 
Eksem hos små barn är inte bara smärtsamt och besvärligt för barnen utan kan också vara stressande och påfrestande för föräldrarna. Det är svårt att se sitt barn lida av klåda och obehag och att märka hur besvären påverkar det allmänna humöret och sömnmönstret. Men som tur är finns det enkla lösningar som kan lindra ditt barns besvär.

Orsaker till eksem hos små barn

Atopiskt eksem, eller böjveckseksem, är en mycket vanlig hudsjukdom som drabbar upp till​ 20 % av alla barn i världen. Trots det är orsakerna till eksem inte klarlagda, även om man vet att​ det finns ett antal faktorer som troligen bidrar. Små barns hud, särskilt spädbarns, är mer​ känsliga för miljöpåverkan än vuxnas. Ylle, syntetiska tyger och stark värme eller tvålar samt​ dregel kan även vara bidragande faktorer till eksem. Genetiska faktorer har också betydelse​ och forskningen visar att risken att utveckla eksem är större hos barn som har syskon eller​ föräldrar med eksem. En tredje faktor är allergier, t.ex. livsmedelsallergier eller allergier mot​ husdjur, kvalster eller pollen.​

Behandling av barneksem

Många av rekommendationerna för vuxna gäller också vid barneksem men eftersom små​ barn har särskilt känslig hud rekommenderar vi ett besök hos läkare, som kan ge råd om de​ bästa åtgärderna för dig och ditt barn. Här lämnar vi dock lite allmän information och förslag​ som du kan ha nytta av.

Mamma masserar sin bebis

Håll din bebis hud ren: Bada bebisen en kort stund, dock inte för ofta och använd ljummet vatten. Det är mycket viktigt att omedelbart efter badet fukta huden och att sedan se till att fukten bibehålls genom att använda fuktighetsbevarande och mjukgörande krämer.

BRA TIPS: Använd babyolja i badvattnet för mjukgörande effekt på huden.

Det är viktigt att hindra barnet från att klia sig – kliandet förvärrar eksemet eftersom hudens yttersta skikt skadas, vilket kan leda till infektion. Särskilt under natten kan det vara bra att sätta på bomullsvantar som förhindrar att barnet kliar sönder eksemet under natten, i förlängningen kan det ävenbidra till en bättre nattsömn. 

BRA TIPS: På sommaren är det en god idé att förvara den mjukgörande krämen eller lotion i kylskåpet – då svalkar den skönt när du stryker på den.

Mamma håller i sin bebis som har eksem i ansiktet

Slutligen kan det också vara till hjälp att identifiera utlösande faktorer. Ibland går det inte att avgöra vad det är som gör att eksemet blossar upp men det är bra att känna till irriterande faktorer som påverkar barnet, t.ex. för varma kläder eller användning av vissa produkter. Även om livsmedelsallergier kan utgöra en del i problemet ska du alltid rådgöra med läkare om allergitester innan du tar bort något livsmedel ur kosten.

Bepanthen SensiCalm

Vår Bepanthen® SensiCalm Klådstillande Kräm innehåller naturligt vårdande lipider och dexpanthenol. Krämen är fuktgivande samt, lindrar klåda och hjälper till att reparera den skadade hudbarriären.

Bepanthen Sensi Calm

Ansiktseksem hos barn

Eksem drabbar upp till 20 % av barnen i de flesta områden i världen och är därmed en av de vanligaste hudåkommorna. Hos spädbarn är eksem vanligt i ansiktet eller hårbotten och förvärras av sådant som dregling, värme på sommaren och kyla på vintern, allergier eller kontakt med irriterande faktorer såsom tvålar eller vissa tyger. Många av rekommendationerna för vuxna gäller också för barn med eksem, däribland användning av fuktighetsbevarande eller mjukgörande medel. Eftersom barn har särskilt känslig hud råder vi dig emellertid ett besök hos läkare, som kan rekommendera de bästa åtgärderna för dig och ditt barn.

Läs mer om ansiktseksem