Eksem i ansiktet

Eksem är vanligast i områden med svag hudbarriär, med andra ord där huden är känsligare, vilket är orsaken till att många har eksem i ansiktet och på halsen. Eksem i ansiktet kan vara mycket påfrestande, både fysiskt och psykiskt och det kan påverka ens vardag och livskvalitet.

Man med hudirritationer i ansiktet

Det finns ett antal behandlingar som läkare kan rekommendera om du besväras av ansiktseksem. Det finns krämer och salvor som kan lindra klådan och hjälpa huden att återhämta sig. Behandlingen av exem runt ögonen ska ske med försiktighet och därför är det i dessa fall bättre att konsultera läkare innan behandlindgen påbörjas.

Hudvårdsrutiner

Eksem kan bero på att huden är torr. När huden är torr, är hudbarriären inte lika stark, vilket gör att fukt avdunstar snabbare och risken att utveckla inflammation och infektion ökar. Därför kan en fuktighetsbevarande produkt hjälpa mot eksemet. 

Mjukgörande och fuktighetsbevarande produkter bidrar till att minska vätskeförlusten och skydda huden. Sådana produkter kan användas flera gånger om dagen (följ tillverkarens eller läkarens rekommendationer) för att bevara hudens fuktighet, helst direkt efter att du har tvättat dig då huden fortfarande är fuktig. Det finns många typer av mjukgörande produkter, från rengöringskrämer till mjukgörande salvor, och de kan innehålla en rad välgörande ingredienser. Du kanske kommer att föredra olika hudprodukter vid olika tidpunkter på dagen, t.ex. en fetare salva på kvällen och en lättare kräm på dagen.

 

Ytterligare tips för optimal hudvård

Kvinna tvättar ansiktet
 • Försök att undvika att beröra ansiktet för mycket eftersom det kan sprida bakterier och irritera huden
 • Håll håret rent eftersom smutsigt hår som kommer i kontakt med ansiktet kan förvärra irritation
 • Eftersom huden i ansiktet är mer utsatt för väder och vind, kan du behöva anpassa dina rutiner för att ta hänsyn till förändringar i temperatur eller luftfuktighet
 • Om du använder burkprodukter är det bäst att använda en ren sked eller spatel till att ta upp produkten istället för att använda fingrarna
 • Klappa alltid huden torr istället för att gnugga
 • Använd ljummet, inte för varmt vatten när du tvättar dig

Hudvård och smink

Om du regelbundet använder smink har du kanske märkt att en del produkter kan förvärra ditt eksem istället för att hjälpa till att dölja det. Du kan vara tvungen att pröva många produkter innan du hittar det som passar dig bäst eftersom vad som är bäst varierar från person till person och från hud till hud. Här är dock några saker att tänka på:

 • Testa alltid en ny produkt på ett litet område för att se om den orsakar någon reaktion eller irritation innan du börjar använda den regelbundet på större hudområden
 • Försök att hålla dig till smink som är avsett för känslig hy
 • Doftämnen orsakar ofta irritation. Försök hitta produkter som är parfymfria
 • Kom ihåg att följa tillverkarens rekommendationer om användningstid – särskilt ögonsmink ska bytas var tredje till var fjärde månad eftersom ögonen är särskilt känsliga
 • Vattenbaserat eller vattenlösligt smink är lättare att tvätta bort och är därför mindre irriterande för huden
 • Se till att du alltid tvättar händerna innan du sminkar dig och rengör dina sminkborstar regelbundet
 • Om du reagerar på smink eller hudvårdsprodukter kan det vara bra att göra en allergiutredning hos läkare för att framöver kunna undvika de ämnen du är överkänslig mot.
kvinna klias i armen

Bepanthen® SensiCalm

Vår Bepanthen® SensiCalm är en medicinteknisk produkt som innehåller  naturligt vårdande lipider och dexpantenol (kallas även provitamin B5) som är fuktgivande, lindrar klåda och hjälper till att reparera den skadade hudbarriären.

Till produkten