Hudproblem hos bebisar och spädbarn

Huden är ett oerhört viktigt skydd för ditt barn. Den hjälper ditt barn att hålla värmen, vätskebalansen och skyddar mot bakterier och andra farliga mikroorganismer. Dessutom är det ett sinnesorgan som hjälper din bebis att uppleva beröring och smärta. 

Oftast klarar sig ditt barns hud fint på egen hand, men eftersom bebisars hud är känsligare än äldre barns och vuxnas behöver den smörjas in oftare för att inte torka ut. Om ditt barns hud blir torr kan det ibland resultera i andra hudproblem, såsom utslag, rodnad, irritation och blöjeksem. 

 

Hudproblem hos bebisar

Irriterad hud hos spädbarn

Att din bebis torra hud blir irriterad är lätt hänt. Därför är det bra om du håller barnets hud mjuk och smidig genom att smörja in den regelbundet. På så sätt hjälper du huden att bli mer motståndskraftig mot hudirritationer. 

Tänk på att inte gnugga din bebis hud när du rengör den, utan badda försiktigt tills orenheterna är borta. 

 

Symtom vid eksem hos små barn

Atopiskt eksem (atopisk dermatit), eller böjveckseksem som det också kallas, drabbar ofta barn. Hos barn under ett år kan det börja på kinderna och därefter sprida sig till andra ställen på kroppen. Hos barn över två år är böjveckseksem däremot vanligast i hudveck, t.ex. i armvecken, knävecken, och bakom öronen, samt på handlederna, fotlederna och händerna. Atopiskt eksem visar sig vanligen som ett rött, kliande utslag och kan orsaka torr, fjällande och sprucken hud. Hos spädbarn börjar eksem oftast på pannan, kinderna, hakan eller låren, och kan uppkomma redan under de första levnadsmånaderna.  

Kontakta barnavårdscentralen (BVC) om din bebis eller ditt lilla barn har eksem för rådgivning om hur du bäst ska vårda den känsliga huden.

Läs mer om hudirritation hos spädbarn

 

Röd rumpa

Hur mycket du än byter blöja kan det vara svårt att undvika att din bebis får en röd stjärt. Kiss och bajs innehåller ämnen som snabbt irriterar ditt barns hud även om du är snabb med att byta. För att undvika att detta sker rekommenderar vi att du torkar ditt barns rumpa med en mjuk och fuktad tvättlapp och låter rumpan lufttorka innan du sätter på en ny blöja. Har ditt barn redan börjat få en röd rumpa bör du smörja med en fet och skyddande kräm. 

I vissa fall kan små sår eller utslag uppstå på din bebis röda rumpa. De kan vätska sig och göra ont, men med rätt vård och omsorg kommer problemen att försvinna relativt snabbt. kontakta din barnavårdscentral om utslagen inte går över eller om det blivit små sår som vätskar sig.

Här kan du läsa mer om blöjutslag och hur du förebygger problemet. 
 

Bepanthen hudvårdsprodukter

Vårda din bebis hud med Bepanthen hudvårdsprodukter. Vårdar och skyddar utan parfym eller färgämnen.

Bepanthen hudvårdsprodukter