Utslag och klåda i ansiktet

Orsaker till utslag och klåda i ansiktet

Reaktioner i ansiktet så som röda fläckar, klåda eller utslag kan ha många olika orsaker. Det kan handla om kroniska hudåkommor, som eksem, akne eller rosacea, allergiska reaktioner mot något du har ätit eller varit i kontakt med, eller bara överkänslighet mot något ämne i exempelvis tvättmedel eller mot syntetiska eller grova tyger. Andra orsaker kan vara faktorer i miljön, t.ex. för mycket sol, förändringar i temperatur eller luftfuktighet, eller luftkonditionering. Även stress kan påverka huden.

Person med känslig hy i pannan

Allmänt känslig hud håller på att bli allt vanligare problem hos vuxna. Lyckligtvis har det kommit många produkter som är särskilt framtagna för hud som behöver lite extra vård. 

Du kan vilja söka läkare för att få hjälp att ta reda på varför det kliar i ansiktet och få råd om behandling. Nedan listas några faktorer som kan bidra till kliande eller irriterad hud och åtgärder som du själv kan vidta för att minska besvären.

Allergier

Många ämnen i livsmedel kan orsaka en allergisk reaktion – de vanligaste livsmedelsallergierna är kopplade till mjölk, ägg, jordnötter, nötter, fisk och skaldjur. Andra allergier är reaktioner mot damm eller kvalster, som ofta kallas hösnuva eller allergisk rinit. Om du tror att du har en allergisk reaktion kan det vara klokt att söka läkare. 

Kvinna smörjer in sitt ansikte med kräm

Andra miljöfaktorer

Eftersom ansiktet ständigt utsätts för väder och vind, är det inte konstigt att det ofta drabbas av klåda och irritation. Till de miljöfaktorer som kan utlösa en reaktion hör extrema temperaturer eller för mycket exponering för sol, vilket orsakar så kallat värmeutslag (miliaria rubra), eller solsveda. Använd alltid solskyddsmedel med solskyddsfaktor 30 eller högre, och undvik solen under den varmaste tiden på dagen.

Reaktioner på kosmetika

Reaktioner på kosmetika har ökat och kan gälla produkter för både hud, hår, naglar och ögon. Sådana reaktioner kan vara allt från irritation till en fullskalig allergisk reaktion, och drabbar i första hand ansiktet. Om du har känslig hud, bör du testa nya produkter på ett litet område innan du använder dem. Om du misstänker att du har fått en reaktion mot någon produkt kan det vara bäst att låta bli att använda den.

 

Lindring av klåda och irritation

I likhet med behandling av eksem och andra hudåkommor som orsakar klåda och irritation, finns det ett antal åtgärder utöver rekommendationerna ovan som du kan vidta för att få lindring:

  • Undvik att klia om du kan, eftersom kliandet förvärrar tillståndet och kan leda till inflammation eller t.o.m. infektion
  • Om huden är torr kan du stryka på en fuktighetsbevarande kräm eller salva medan huden fortfarande är fuktig
  • Använd milda tvålar och rengöringskrämer, undvik allt med stark doft. Det gäller även tvättmedel
  • Att lägga gurka på ansiktet tillför fukt till huden och kan kännas svalkande och uppfriskande.
  • Använd ljummet vatten när du tvättar dig

Bepanthen hudvårdsprodukter

Med återuppbyggande provitamin B5 vårdar och skyddar Bepanthens produkter barn och vuxnas hud.

Bepanthen® Salva