Torr hud i ansiktet

Vad innebär torr hud i ansiktet?

Torr hud i ansiktet kan kännas sträv, stram och irriterad. Tydliga tecken är rödflammig, narig eller fjällande hud i ansiktet. Medicinskt sett betyder torr hud i ansiktet att mängden fett som förhindrar avdunstning av vatten från hudens yttersta skikt, det så kallade hornlagret, är så liten att vatten kan avdunsta från hudens djupare lager. Som en konsekvens blir överhuden, det vill säga epidermis, torr.

När huden i ansiktet blir torr, förlorar den sin spänst, vilket gör att de fina linjerna och rynkorna blir synligare. Men torr hud i ansiktet är inte bara ett kosmetiskt problem: Hornlagret är en viktig del av hudens skyddsbarriär och när huden blir torr, kan det uppstå sprickor, vilket försämrar hudens skyddsfunktion.

Varför blir huden i ansiktet torr?

Huden i ansiktet utsätts ständigt för miljöfaktorer som luftfuktighet, solljus och föroreningar. Paradoxalt nog är hornlagret i ansiktet mycket känsligt: Jämfört med de flesta andra delar av kroppen har huden i ansiktet färre cellager och lägre nivåer av ceramider och naturliga fuktgivande faktorer, vilket leder till att huden i ansiktet förlorar mer vatten genom epidermis. Dessa saker gör att huden i ansiktet är särskilt känslig för uttorkning.

Torr hud i ansiktet

Orsaker till torr hud i ansiktet

Det finns flera faktorer som kan bidra till torr hud:

  • Klimatförhållanden som kyla och torr luft kan minska hudens fukthalt Särskilt under vintermånaderna kan huden bli torr på grund av den låga luftfuktigheten både utomhus och inomhus. Överdriven eller långvarig solexponering kan också orsaka torr hud i ansiktet.
  • Överdriven tvättning eller skrubbning, och användning av starka tvålar kan skada det skyddande lagret av talg, vilket kan leda till uttorkning.
  • Åldrande: Med åldern minskar hudens förmåga att behålla fukt, vilket gör äldre individer mer benägna att få torr hud.
  • Ärftlighet: Gener kan påverka benägenheten för torr hud i ansiktet.
  • Sjukdomar. Torr hud i ansiktet är ett vanligt symtom på flera hudåkommor, såsom atopisk dermatit eller psoriasis. Misstänker du att du har någon av dessa, bör du kontakta sjukvården för korrekt diagnos och behandling.

Hur tar man hand om torr hud i ansiktet?

Det är viktigt att ta hand om huden i ansiktet. Valet av produkt för torr hud i ansiktet bör baseras på orsaken till torr hud och hur torr huden är. Följande allmänna tips kan hjälpa till att vårda torr hud:

  • Mjukgörande krämer eller lotioner: Smörj in dig med en mjukgörande kräm eller lotion en eller ett par gånger om dagen. Det lönar sig att applicera en mjukgörande kräm eller lotion direkt efter dusch eller tvätt. Krämen eller lotionen förhindrar huden från att torka ut och hjälper till att binda fukten i huden..
  • Milda rengöringsmedel: Använd rengöringsmedel som är fria från tvål, alkohol och parfym, eftersom de kan avlägsna hudens naturliga fett. Därför är det bra att använda olja eller tvättkräm istället för tvål. Efter tvätt är det bra att klappa huden torr med handduken i stället för att gnugga.
  • Skydda huden: Använd solskydd när du är utomhus och undvik att utsätta huden för extrema temperaturer.