Huddagboken - Ta kontroll över din hud

Om du har eksem eller något annat hudproblem, som känslig hud, akne eller irriterad hud, kanske du känner till vissa utlösande faktorer som kan få besvären att blossa upp. Det kan till exempel vara för mycket solande, starka tvålar, olika livsmedel eller till och med en stressig dag. När det gäller just eksem har forskningen visat att det, utöver ärftlighet, finns en rad olika faktorer, t.ex. miljöfaktorer och irriterande eller allergiframkallande ämnen, som kan bidra till nya skov.

Person som skriver vid en kopp kaffe

Eftersom det finns så många faktorer i vardagen som kan förvärra hudproblemen, kan en huddagbok hjälpa dig att ta reda på vilka utlösande faktorer som påverkar dig och din hud. En huddagbok kan också hjälpa dig att komma ihåg att följa bra rutiner.

Kom ihåg att en huddagbok inte kan ersätta en medicinsk diagnos. Se till att prata med läkare om du oroar dig för din hud eller om den påverkar din vardag. Rådgör med din läkare innan du gör några större förändringar av dina dagliga vanor (t.ex. utesluter livsmedel från kosten).

Din personliga huddagbok

Som alltid när man skriver dagbok gäller det att hitta en rutin som fungerar för att bibehålla motivationen att göra anteckningar varje dag. Du kan till exempel göra det till en rutin att skriva i dagboken innan du går till sängs eller uppdatera dagboken under dagen, du kan använda en pappersdagbok eller göra anteckningar i mobilen. Hur du än väljer att föra dagboken bör du kartlägga hudens skick och händelser under dagen som du tror kan påverka den.

Olika faktorer som kan påverka huden

Nedan hittar du några särskilda faktorer som kan vara värda att notera i dagboken, men det kan också finnas annat som du vill ta med.

 

Irriterande faktorer

Irriterande faktorer kan vara en huvudorsak till eksem och andra typer av hudirritation. Att anteckna allt som du använder till din hud eller som kommer i kontakt med huden kan hjälpa dig att bli medveten om sådana utlösande faktorer. Några utlösande faktorer att vara uppmärksam på är:

Kvinna tvättar ansiktet
 • Smink och sminkborstar, samt andra hudprodukter såsom fuktighetsbevarande krämer eller olika rengöringskrämer.
  • Kom ihåg att tvätta dina sminkborstar regelbundet och att följa rekommendationerna om hur ofta du bör byta ut sminkprodukter (t.ex. bör mascara bytas var tredje månad)
 • Hudvårdsprodukter, såsom hand- eller kroppslotioner
 • Hårvårdsprodukter, som också kan irritera huden i ansiktet
 • Parfymer
 • Tvålar och duschkrämer, särskilt sådana med stark doft
 • Tvättmedel och/eller rengöringsmedel för hushållet
 • Kläder – var uppmärksam på olika typer av material
 • Det är också bra att anteckna produkter som hjälper när huden blir irriterad eller när eksem blossar upp, och att även notera när och hur ofta du använder dessa produkter

Livsmedel

Olika livsmedel kan få eksem att blossa upp eller orsaka andra symtom hos både barn och vuxna. Anteckna vad du äter och om du får någon reaktion – ämnen i vissa livsmedel kan förvärra eksemet flera timmar eller dagar efter intaget.

Även hälsosamma kostvanor är viktiga för ditt allmäntillstånd och välbefinnande. Du kan prata med din läkare eller dietist för att få specialanpassade rekommendationer, men här är några allmänna råd:

Vänner som äter snabbmat

Det är viktigt att känna till att livsmedel inte påverkar alla som har eksem eller andra hudåkommor. Innan du väljer att ta bort vissa livsmedel från kosten bör du prata med en läkare eller allergolog.

Stress

Stress kan påverka huden, och att föra dagbok över faktorer som utlöser stress och stressiga perioder i livet kan inte bara visa hur stressen påverkar just dig, utan kan också hjälpa dig att lära dig att hantera den. Klicka här för att läsa mer om stress och eksem.

 

Tvättvanor

Det är logiskt att dina tvättvanor – hur du vårdar din hud – kan bidra till irriterad hud. Det är till hjälp att veta om förändrade tvättvanor har någon effekt på huden.

Några saker att vara uppmärksam på är:

 • Påverkas dina hudbesvär av hur ofta du duschar, badar eller tvättar dig?
 • Finns det olika tvålar eller mjukgörande medel som förbättrar eller försämrar hudbesvären?
 • Har du bra dusch- och badvanor? Använd t.ex. ljummet istället för hett vatten och klappa huden torr
 • Hur ofta kliar eller tar du på irriterad hud på kroppen eller i ansiktet? Gör det någon skillnad om du försöker låta bli det?

Kom ihåg att en huddagbok inte är någon ersättning för en läkardiagnos men den kan hjälpa dig att lära dig mer och börja vårda dina hudbesvär på egen hand.